En blog om bekymring.

”Jeg har haft mange bekymringer. De fleste er ikke blevet til noget.” Mark Twain

En gang havde jeg også mange bekymringer. ”hvordan får jeg nogen sinde råd til det jeg gerne vil”, ”kommer jeg nogensinde til at opleve lykke”, ”hvad hvis mine børn har arvet mine sygdomme, og bliver som mig” Eller de mere simple ”hvad hvis det bliver regnvejr, når jeg ska til slotskoncert”, ”hvad hvis jeg sover for længe” o.s.v

Du kender det måske. Især aftenstunden er god til at bekymre sig i. Ligesom vi ligger os tilrette til at skal sove. Begynder tankerne. Hvad nu hvis….. Mon det kommer til at gå…… Hvad gør jeg hvis……. Og så kan hjernen ellers helt af sig selv begynde at lave katastrofe tanker og se alle mulige skræk senarier udvikle sig.

Da jeg fik pension og efterfølgende depression, gik det helt galt. ALT ville gå galt kunne jeg forsikre mig selv. Og selv om mange kloge mennesker fortalte mig at det ikke hjalp noget at spekulere. Kunne jeg ikke stoppe det. Kender du det?

Men så en dag fik jeg alligevel nok. Jeg havde læst en bog om en der havde været i kontakt med sin afdøde mor. Hun spurgte sin mor ”hvad ville du gøre om hvis du kom til at leve igen” Moderens svar var ”jeg ville holde op med at bekymre mig så meget. Det fører ikke til noget godt at bekymre sig”

Nu behøver man ikke være død for at sige sådan. Men da jeg læste det, ramte det mig virkelig. Så jeg gav mig til at tænke lidt mere over det. For det store spørgsmål er selvfølgelig. HVORDAN HOLDER JEG OP MED AT BEKYMRE MIG.
Følgende virkede for mig. Det sker jeg ”falder i” og der kan komme en bekymring snigende. Så tager jeg fat igen. For nu har jeg erfaret at det ikke gør noget godt for mig at bekymre mig.

Allerførste tanke omkring bekymringen, er altid ”kan jeg gøre noget ved det”  F.eks. kan jeg forhindre at jeg bliver mere syg. Ja til en hvis grænse. Der hvor jeg ikke kan, vælger jeg at vente med at bekymre mig til problemet virkelig er til stede.

Næste trin:
Når tanken kommer f.eks. ”hvad nu hvis jeg bliver mere syg” 
Den tanke skifter jeg ud med: hvad nu hvis jeg IKKE bliver mere syg.  For hvorfor have planer for det værst tænkelige og ikke for det bedste. Vores tanker har en vis form for magt over os. Det kommer der mere om i næste blad.

Så lige så snart tanken kommer Hvad nu hvis…. Så put det lille ord IKKE ind. Hvad nu hvis ikke….
I starten kan det skabte det en del smil hos mig. For det kom bag på mig hvor tit jeg tænkte Hvad nu hvis…. Så gik jeg i gang med at fantaserer på sætningen hvad nu hvis IKKE… Det var straks sjovere. Og da hjernen kun kan tænke en tanke af gangen. Var der ikke længere plads til så mange bekymringer.
Min udfordring kom med mine bekymringer på børnene. Det var sværere. Men så fandt jeg ud af at lave problemløsninger på hvad jeg ville/kunne gøre hvis mine bekymringer blev til virkelighed. Det var effektivt. For så havde jeg løsninger. I stedet for at diskutere med mig selv, om hvor dumt det er at bekymre sig. Så tænke jeg. Ja hvad vil du så gøre. 
Nu bagefter kan jeg smile af alle de planer  jeg har lavet i tilfælde af……… Men det har hjulpet. Og jeg har ikke længere bekymringer som bliver i mit hovedet, og giver mig søvnløse nætter.

Held og lykke med af afskaffe dine bekymringer

Pia Lorentzen

Nyheder

April 14, 2019

Besøg på smertecenter Odense

Pia F. og Janni har endnu engang haft fornøjelsen af at besøge et smertecenter.Denne gang var det Smertecenter Syd i Odense, der åbnede dørene for os. Som på alle de andre smertecentre vi har besøgt, blev vi også taget godt imod i Odense.Jytte Andersen og…
Apr 14, 2019

Smertens ansigt

 ”Smertens ansigt” udstillingen er nået til Silkeborg sygehus. Her kan den ses frem til…
Mar 16, 2019

FAKS Facebookgruppe

Så kommer den endelig, den I har efterspurgt så meget. FAKS har nemlig oprettet en…
Mar 16, 2019

Rundtur til afdelinger.

Tusind tak til alle vores afdelinger rundt om i landet. Det har været en fornøjelse at…
Feb 12, 2019

Bloggen februar 2019

Jubii – vi har simpelthen startet året helt fantastisk. Vi har fået 10 nye medlemmer…
Jan 27, 2019

Vigtig artikel omkring aftrapning af opioider.

Den kommer med nogle virkelig vigtige pointer i forhold til aftrapning af opioider. Mange…
Jan 04, 2019

Besøg på smertecenter Køge

Den 5 december besøgte Pia F., Gitte Ørris og Janni Køge Smertecenter Vi blev taget godt…