Jeg skal til barnedåb på søndag. Vi er nemlig blevet bedsteforældre. Wauuuu for 3 måneder siden blev vi endelig ringet op med beskeden “ nu er hun kommet” Og vi er alle lykkelige. Vi følger gladeligt med på alle de videoer og billeder som vi modtager dagligt. Og vi kører gerne på besøg, selvom det tager 2 timer hver vej, men det er det hele værd.

Og nu er det så dåb....., som smertepatient, er det lidt af en prøve. 

Som kvinde er der jo alt det sædvanlige. Hvad skal jeg have på. Hvad gør jeg med mit hår, mine negle og hvilke smykker passer til det nye tøj. Jeg så godt blikket i min kærestes øjne, da jeg løftede sløret for, at jeg ikke havde nogen smykker, der passede til det nye. Han var nok forberedt på, at jeg under ingen omstændigheder kunne have noget af det fra klædeskabet på.  Men nu også smykker.

Det er på plads, og gaven er indkøbt. Så egentlig er alt ok.

Mens så kommer alt det andet:

Hvordan kommer jeg igennem dagen?

2 timers kørsel og 1.5 times kirkegang. X antal timers spisning.

Socialt samvær med ca. 40 andre personer hvoraf jeg kun kender ganske få.

Der er ikke lokale hvor jeg kan trække mig tilbage til. Og så er der lige kørslen hjem.

Jeg vil med, så et afbud er udelukket. Jeg ved godt at jeg ikke kan sove på forhånd, eller for den sags skyld slappe af på forhånd. Men jeg ved jeg kan:

  • Sørge for ikke at udfordre mig selv fysisk dagen før. Så jeg ikke er udmattet på forhånd.
  • Tage pude med til kirken, så jeg har støtte i ryggen. Evt. sidde for enden af bænken med ryggen op mod muren.
  • Sætte mig bagerst i kirken så der ikke er så mange der opdager hvis jeg går. Ja, jeg kan så ikke se så meget. Men til gengæld kan alle se mig, hvis jeg rejser mig fra første række og går før tid.
  • Tage min egen stol med så jeg i hvert fald sidder godt under middagen.
  • Huske at gå med ud hver gang rygerne skal ryge. Dermed får jeg strakt ben og rørt krop. Uden der er nogen der ligger mærke til at jeg forsvinder fra selskabet. De må såmænd gerne se det. Jeg gider bare ikke fortælle hvorfor.
  • Have svar parat til hvad jeg laver, når dem der ikke kender mig spørger. Jeg er ikke flov over jeg er førtidspensionist. Det er jeg afklaret fint med. Jeg gider bare ikke snakke med fremmede om hvordan jeg har det, eller forklare hvordan jeg klarer mig igennem en hverdag. 
  • Svaret kan være det at jeg er kommunal ansat. (min pension kommer fra kommunen) Og at jeg hjælper folk der lever med kroniske smerter. Ud fra det kan jeg som regel finde ud af om folk har fordomme over for førtidspensionister. 
  • Når der ikke er et lokale jeg kan gå hen i. Kan jeg sørge for at have nakke pude med så jeg kan ligge mig ud i bilen, hvis det bliver for slemt.
  • Vi skal tidligt afsted om morgenen. Så badet bliver taget om aftenen. Tøj og smykker er lagt parat.

Værtsparret kender mig jo. Og kender mine udfordringer. Så skulle det gå helt galt, må vi køre hjem når tid er. Og det er de heldigvis indforstået med.

Så alt i alt er jeg sikker på det nok skal gå. Og prisen der kommer dagen efter, betaler jeg med glæde. For jeg har trods alt været med.

Når først vi begynder at takke nej til at komme ud. Så bliver det så nemt hver gang at sige nej. Og vi ved fra statistikkerne at ensomhed og isolation er en verden der nemt bliver til en smertepatient verden. Det behøver det ikke. Vi skal blot lære at tage vores forholdsregler. Og med den rette kommunikation er det ikke så svært.

Husk du kan altid ringe til Smertelinjen for at få gode råd, både til kommunikation, til at tage med til barnedåb, julefrokost, fødselsdage og hvad vi ellers bliver inviteret til.

God fornøjelse.

Pia L.

Nyheder

April 14, 2019

Besøg på smertecenter Odense

Pia F. og Janni har endnu engang haft fornøjelsen af at besøge et smertecenter.Denne gang var det Smertecenter Syd i Odense, der åbnede dørene for os. Som på alle de andre smertecentre vi har besøgt, blev vi også taget godt imod i Odense.Jytte Andersen og…
Apr 14, 2019

Smertens ansigt

 ”Smertens ansigt” udstillingen er nået til Silkeborg sygehus. Her kan den ses frem til…
Mar 16, 2019

FAKS Facebookgruppe

Så kommer den endelig, den I har efterspurgt så meget. FAKS har nemlig oprettet en…
Mar 16, 2019

Rundtur til afdelinger.

Tusind tak til alle vores afdelinger rundt om i landet. Det har været en fornøjelse at…
Feb 12, 2019

Bloggen februar 2019

Jubii – vi har simpelthen startet året helt fantastisk. Vi har fået 10 nye medlemmer…
Jan 27, 2019

Vigtig artikel omkring aftrapning af opioider.

Den kommer med nogle virkelig vigtige pointer i forhold til aftrapning af opioider. Mange…
Jan 04, 2019

Besøg på smertecenter Køge

Den 5 december besøgte Pia F., Gitte Ørris og Janni Køge Smertecenter Vi blev taget godt…