Jeg skal til barnedåb på søndag. Vi er nemlig blevet bedsteforældre. Wauuuu for 3 måneder siden blev vi endelig ringet op med beskeden “ nu er hun kommet” Og vi er alle lykkelige. Vi følger gladeligt med på alle de videoer og billeder som vi modtager dagligt. Og vi kører gerne på besøg, selvom det tager 2 timer hver vej, men det er det hele værd.

Og nu er det så dåb....., som smertepatient, er det lidt af en prøve. 

Som kvinde er der jo alt det sædvanlige. Hvad skal jeg have på. Hvad gør jeg med mit hår, mine negle og hvilke smykker passer til det nye tøj. Jeg så godt blikket i min kærestes øjne, da jeg løftede sløret for, at jeg ikke havde nogen smykker, der passede til det nye. Han var nok forberedt på, at jeg under ingen omstændigheder kunne have noget af det fra klædeskabet på.  Men nu også smykker.

Det er på plads, og gaven er indkøbt. Så egentlig er alt ok.

Mens så kommer alt det andet:

Hvordan kommer jeg igennem dagen?

2 timers kørsel og 1.5 times kirkegang. X antal timers spisning.

Socialt samvær med ca. 40 andre personer hvoraf jeg kun kender ganske få.

Der er ikke lokale hvor jeg kan trække mig tilbage til. Og så er der lige kørslen hjem.

Jeg vil med, så et afbud er udelukket. Jeg ved godt at jeg ikke kan sove på forhånd, eller for den sags skyld slappe af på forhånd. Men jeg ved jeg kan:

  • Sørge for ikke at udfordre mig selv fysisk dagen før. Så jeg ikke er udmattet på forhånd.
  • Tage pude med til kirken, så jeg har støtte i ryggen. Evt. sidde for enden af bænken med ryggen op mod muren.
  • Sætte mig bagerst i kirken så der ikke er så mange der opdager hvis jeg går. Ja, jeg kan så ikke se så meget. Men til gengæld kan alle se mig, hvis jeg rejser mig fra første række og går før tid.
  • Tage min egen stol med så jeg i hvert fald sidder godt under middagen.
  • Huske at gå med ud hver gang rygerne skal ryge. Dermed får jeg strakt ben og rørt krop. Uden der er nogen der ligger mærke til at jeg forsvinder fra selskabet. De må såmænd gerne se det. Jeg gider bare ikke fortælle hvorfor.
  • Have svar parat til hvad jeg laver, når dem der ikke kender mig spørger. Jeg er ikke flov over jeg er førtidspensionist. Det er jeg afklaret fint med. Jeg gider bare ikke snakke med fremmede om hvordan jeg har det, eller forklare hvordan jeg klarer mig igennem en hverdag. 
  • Svaret kan være det at jeg er kommunal ansat. (min pension kommer fra kommunen) Og at jeg hjælper folk der lever med kroniske smerter. Ud fra det kan jeg som regel finde ud af om folk har fordomme over for førtidspensionister. 
  • Når der ikke er et lokale jeg kan gå hen i. Kan jeg sørge for at have nakke pude med så jeg kan ligge mig ud i bilen, hvis det bliver for slemt.
  • Vi skal tidligt afsted om morgenen. Så badet bliver taget om aftenen. Tøj og smykker er lagt parat.

Værtsparret kender mig jo. Og kender mine udfordringer. Så skulle det gå helt galt, må vi køre hjem når tid er. Og det er de heldigvis indforstået med.

Så alt i alt er jeg sikker på det nok skal gå. Og prisen der kommer dagen efter, betaler jeg med glæde. For jeg har trods alt været med.

Når først vi begynder at takke nej til at komme ud. Så bliver det så nemt hver gang at sige nej. Og vi ved fra statistikkerne at ensomhed og isolation er en verden der nemt bliver til en smertepatient verden. Det behøver det ikke. Vi skal blot lære at tage vores forholdsregler. Og med den rette kommunikation er det ikke så svært.

Husk du kan altid ringe til Smertelinjen for at få gode råd, både til kommunikation, til at tage med til barnedåb, julefrokost, fødselsdage og hvad vi ellers bliver inviteret til.

God fornøjelse.

Pia L.

Nyheder

Oktober 27, 2018

Tak for deltagelse i medlemsweekenden.

Det har været en stor fornøjelse at være med til at planlægge en medlemsweekend for så søde, imødekommende og empatiske mennesker. Tusinde tak for i var med til at gøre weekenden til en succes. Tak til de inspirerende oplægsholdere.Tak til hotellet for en…
Okt 27, 2018

Smertens ansigt

Så er smertens ansigt nået til Friklinikken i Grindsted. Engparken 1, 7200 Grindsted, Den…
Sep 21, 2018

Bloggen september 2018

Færre personer har et langtidsforbrug af Opioider, sådan skriver Sundhedsstyrelsen i…
Sep 09, 2018

Tilskud til medicinsk cannabis.

Dansk Folkeparti og regeringen har afsat penge på finansloven 2018 til området medicinsk…
Jul 04, 2018

Bloggen juli 2018

Så er sommeren over os og vi har haft nogle skønne uger med sol og varme.…
Jun 05, 2018

Åbent samråd af 15/5-2018 om behandling af smertepatienter i Danmark.

http://www.ft.dk/da/udvalg/udvalgene/suu/tv på dette link kan man selv gå ind og se…
Jun 05, 2018

Sundhedsstyrelsen advarer mod stærke fentanyl-analoger

Oprettet 30. maj 2018I denne uge bliver en række uautoriserede fentanyl-analoger omfattet…