Ny folder om vanedannende medicin mod smerter, angst eller søvnbesvær

Sundhedsstyrelsen har netop udgivet en folder om vanedannende medicin mod smerter angst og søvnbesvær. Vi har i foreningen kommet med indput til folderen sammen med Dansk Selskab for Almen Medicin og Benzorådgivningen.

Vi udtrykte blandt andet bekymring for, at fokusset på vanedannende medicin kan medføre, at nogle mennesker, der kunne have gavn af behandlingen med vanedannende medicin, ikke får adgang til den, fordi der skabes stigma om brug af netop denne type medicin. Dette skal også ses i lyset af den stigende politiske og faglige fokus samt kritik der har været på opioider i behandlingen af kroniske non-maligne smerter. Vi frygter, at dette sammen med manglende uddannelse, viden og forståelse for kroniske smerter øger tilbøjeligheden til en mere sort-hvid holdning til behandling med opioider. På den måde risikerer individuelle hensyn til smertepatienter at gå tabt, og der opstår mistænkeliggørelse og flere konflikter med patienterne.

Samtidig synes vi, at der er behov for at nedbringe anvendelsen af vanedannende medicin, da den sandsynligvis skader en stor del smertepatienter mere end den gavner.

Vi er naturligvis klar over, at folderen ikke kan gøre dette alene, og den ikke kan indeholde alle nuancer, og hele den kompleksitet samtlige patienter med kroniske smerter oplever. Alligevel håber vi på, at materialet kan skabe bedre oplysning samt håndtering af denne type medicin hos både smertepatienter og læger.

Mvh Lars Bye Møller. 

Frivillig faglig konsulent.

Folderen kan læses her.. http://www.faks.dk/images/Pjecer/Vanedannende_medicin_A5_folder_web1.pdf

Vanedannende medicin i tal.

Medicin mod angst og søvnbesvær

Omkring 295.000 personer indløste ifølge Sundhedsdatastyrelsen i 2017 mindst én recept på vanedannende medicin mod angst og/eller søvnbesvær, såkaldte benzodiazepiner og benzodiazepinlignende lægemidler. Eksempler på lægemidler:

  • Zopiclon®
  • Zolpidem®
  • Stesolid®

Medicin mod smerter

Knap 470.000 personer indløste ifølge Sundhedsdatastyrelsen i 2017 mindst én recept på vanedannende medicin mod smerter, såkaldte opioider. Heraf havde ca. 170.000 personer i 2017 haft et langvarigt forbrug af opioider svarende til mere end seks måneders behandling. Eksempler på lægemidler:

  • Tramadol®
  • Contalgin®
  • OxyContin®

Nyheder

August 14, 2019

TV2 Øst interview

I anledning af at WHO nu har anerkendt smerter som en sygdom var TV2 Øst forbi formand Pia Frederiksen for at lave et interview om det. Se interview her. Artikel af læge Ole Bo Hansen.Billederne er taget af TV2 Øst.
Aug 04, 2019

Smertens ansigt

 ”Smertens ansigt” udstillingen er nået til Viborg regionalhospital.. Her kan den ses…
Jul 28, 2019

Bloggen august 2019

Jeg hedder Jeanette Hesselberg, er 57år og forholdsvis ny i FAKS, samt ét af de nye…
Jul 28, 2019

Dialogbaseret opioidnedtrapning.

Af Nina Bache Afdelingssygeplejerske Tværfagligt Smertecenter, Køge Master i…
Jul 06, 2019

Bloggen Juli 2019

Så blev det min tur til at skrive lidt, det bliver lidt fra min verden og det bliver lidt…
Jun 23, 2019

Åbent hus i Aalborg

Jeg er simpelthen så glad for at jeg tog turen hele vejen fra Jyllinge til Aalborg, da…
Jun 16, 2019

Besøg på smertecenter Middelfart og Næstved

Pia F. og Janni har endnu engang haft fornøjelsen af at besøge to smertecentre.Denne gang…