Følgende artikel er fundet på http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Gigt/2010/1006100617.htm

Forskere fra Ålborg Universitet har fundet en ny måle-metode, som gør dem i stand til at måle, hvor ondt smerter gør hos den enkelte patient.

- Vi troede for mange år siden af smertesystemet var et fastlåst - hard wired - system som en gammel telefoncentral, men vi ved i dag, at smertesystemet kan undergå forandringer. Smertesystemet ændrer sin tilstand over tid, hvis man har smerter, forklarer forskningschef, professor Lars Arendt-Nielsen, Center for Sanse-Motorisk Interaktion på Aalborg Universitet.

Sammen med sine kolleger har han gennem en årrække arbejdet med at udvikle en helt ny metode til at måle smerter på. Metoden har blandt andet været medvirkende årsag til, at de danske forskere har fundet frem til, at kroniske smertepatienter føler mere smerte end mennesker uden de kroniske smerter.

- Har vi har en lokal smerte - eksempelvis ondt i ryggen, armen, knæet etc. - og hvis smerten er vedvarende over flere måneder, så begynder smertesystemet at udvikle nærmest en allergi overfor smerterne. Det vil sige, at patienterne oplever, at smertepåvirkningen opfattes stærkere og stærkere.

Lars Arendt-Nielsen er sammen med sine medarbejder på Aalborg Universitets Center for Sanse-Motorisk Interaktion blandt verdens førende indenfor forskning i smerter, og netop dét, at de nu har fundet en metode, som kan måle smerter, gør dem ganske unikke på verdensplan.

- Smerter er en meget kompleks størrelse med mange forskellige mekanismer: Tænk blot på hvis man brænder sin finger, først oplever man en stikkende smerte og lidt efter en brændende smerte - bare dét forklarer, at der er forskellige nervebaner, der leder hen til forskellige aspekter af smerten.

Sådan måler man

Den nye metode går ud på at sætte tal på smerten. Hvis en prøveperson med kroniske smerter påføres et tryk, så viser det sig ved, at der ikke skal så meget tryk til for at udløse en smerte. Man kortlægger smerten som et slags temperatur-vejrkort, hvor rød er meget følsom over for smerte og blå er mindre følsom. På den led bliver forskerne i stand til at måle og kortlægge, hvor meget tryk, de kan påføre, før det gør ondt på patienten og hvor patienten er mest følsom over for smerte.

Når smerten står på over en tid bliver flere og flere områder således røde, det vil sige, at smerten spredes og også smerte-overfølsomheden spredes.

- Med den nye metode er vi nu i stand til at sætte tal på smerten og finde en forklaring på, hvorfor en lokal akut smerte hos nogle patienter kan brede sig og blive til en kronisk smerte

. - Vi har også fundet frem til, at hjernens evne til at hæmme smerter er forskellig. Vi ved, at de, der har en dårlig evne til at hæmme smerterne, udvikler flere kroniske smerter efter operation. Vi ved også nu, at kroniske smertepatienter har en meget dårlig smertehæmning, forklarer Lars Arendt-Nielsen.

- Hjernen har så at sige en speeder og en bremse, som hæmmer og forstærker smerten - og desværre går den balance i stykker hos nogle mennesker og specielt hos mennesker med kroniske smerter. Denne funktion er således afgørende for, om man kan holde smerterne under kontrol.

Fra akut til kronisk

På den led har man således nu en forklaring på, hvorfor en lokal akut smerte hos nogle patienter kan brede sig og blive til en kronisk smerte.

- Hvorfor nogle udvikler kroniske smerter og andre ikke, kan man endnu ikke svare på. Men vi ved i dag, at genetiske faktorer, sociale og psykologiske faktorer også er vigtige i den sammenhæng, forklarer Lars Arendt-Nielsen og peger på, at den nye forskning også bliver vigtig for udvikling af nye smertestillende midler for kroniske smertepatienter og netop her er man langt fremme, fordi man på et tidligt tidspunkt kan sige, om et lægemiddel under udvikling vil være effektivt over for smerter.

- Tidligere mente man, at smerter kun kunne behandles ved at dæmpe dem ned med eksempelvis morfin. I dag ved vi, at det også er vigtigt at angribe de stoffer i central-nervesystemet, som medvirker til at nervesystemet går i selvsving. Derfor anvender man i dag stoffer, der eksempelvis også virker mod depression og epilepsi, i kampen mod kroniske smerter.

- Man bruger altså stoffer, der ikke specifikt er udviklet til smertebehandling, men til andre lidelser. Med den viden vi har i dag har fået i kraft af de nye målemetoder, ligger der et kæmpe gennembrud i at få udviklet nye stoffer, specifikt til smertebehandling. Et område, hvor der i fremtiden virkelig vil ske noget stort, forklarer Lars Arendt-Nielsen og henviser til udviklingen indenfor de biologiske smertelægemidler.

- Inden for biologiske smertelægemidler er der forskningsmæssigt sket meget de seneste år. Allerede nu foreligger de første studier omkring biologiske stoffer til smertebehandling, og dét, vi har håbet på, er, at de nye type stoffer påvirker smertens udvikling og måske årsagen. Det vil helt klart være en revolution på området - ligesom behandlingen af leddegigt blev markant forbedret, da de biologiske midler kom. For med de stoffer vil vi kunne få dét, som får smerten til at opstå, under kontrol. Og dermed er den onde cirkel brudt. Den onde cirkel, hvor systemet er gået i selvsving.

Lars Arendt-Nielsen skønner, at der er omrkring 800.000 danskere, der døjer med med kroniske smerter.

Maj 24, 2020

Behov for at styrke tværfaglig koordinering og anerkendelsen af kroniske smerter.

Af Lars Bye Møller Mange mennesker med kroniske smerter har ligesom jeg selv været…
Maj 24, 2020

Ny Digital Besøgstjeneste

Røde Kors og Boblberg.dk har sammen med en række partnere etableret en digital…
Mar 07, 2020

Hjælpemiddelbasen – overblik og vejledning om hjælpemidler

Hjælpemidler kan have afgørende betydning for mestring, selvstændighed og livskvalitet…
Okt 06, 2019

Forsøgspersoner søges!

Jeg tillader mig at skrive til jer angående et opslag om et forsøg til kroniske…
Aug 25, 2019

Ny National Klinisk Retningslinje om ”Systematisk opfølgning af patienter i behandling med opioider for non-maligne smerter”

Af Nina Bache Afdelingssygeplejerske Tværfagligt Smertecenter, Køge Master i…
Jul 28, 2019

Dialogbaseret opioidnedtrapning.

Af Nina Bache Afdelingssygeplejerske Tværfagligt Smertecenter, Køge Master i…
Dec 09, 2018

Frivillig på SmerteLinjen

SmerteLinjen er et gratis rådgivningstilbud til smertepatienter og deres pårørende, hvor…
Okt 15, 2016

Cannabisolie

Nedenstående er en artikel bragt i Metro Expres d.05/10-2016 omkring brug af cannabisolie…
Apr 06, 2014

Åbent brev omkring fuktionelle lidelser.

Åbent brev omkring fuktionelle lidelser. Inge Møllehave skriver dette åbne brev til:…
Jan 27, 2014

Sæt smerter på den Europæiske Dagsorden

Gør en forskel - Deltag med din personlige stemme og vær med til at sikre bedre…
Sep 29, 2013

Smertestillende medicin. Nyhed fra Sundhedsstyrelsen.

Smertestillende medicin Nyhed fra sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsen har besluttet, at…
Aug 04, 2012

Stress, samfund og kroniske smerter

Stress, samfund og kroniske smerter Mange mennesker lever i dag et liv i ekstremt højt…
Aug 04, 2012

Yoga / mindfullness

Yoga / mindfullness Yoga og mindfullness er i deres inderste væsen værktøjer til at…
Apr 01, 2012

Offentlige tilskud til tandbehandling

Offentlige tilskud til tandbehandling Af Pia Frederiksen og Lars Bye møllerMht.…
Apr 01, 2012

Interview på Tandlægeskolen

Central sensitivisering og tandlægeskrækFor en del kroniske smertepatienter, vækker…
Mar 29, 2012

Aktindsigt

At søge aktindsigt.Ved at bede om aktindsigt kan man tjekke, at kommunen/sygehuset ligger…
Mar 01, 2012

IMS Akupunktur

IMS Akupunktur Denne viden baseres på kroppens anatomi, fysiologi og neurologi samt…