Stress, samfund og kroniske smerter
 
Mange mennesker lever i dag et liv i ekstremt højt tempo. Man skal nå det hele - famile, venner, karriere og fritidsinteresser. Man må for enhver pris ikke gå glip af noget. 
Man prioriterer intensitet frem for nærvær, kvantitet frem for kvalitet.  Fænomenet facebook og diverse dating-portaler taler deres tydelige sprog - også når det kommer til menneskelige relationer, er flere og hurtigere bedre. Man optimerer sin tid og spiller på flere heste. Ægte relationer tager tid og er besværlige. I den virtuelle verden kan man få det som man vil, når man vil.
 
Samfundet omkring os er fuld med budskabet, "hurtigt er godt"-  lige fra tv shop produkter der lover en perfekt krop ved blot 10 minutters indsats om dagen, til fastfood og de korte nyheder. Vi er super effektive, og vi har aldrig haft så mange penge og materielle goder imellem hænderne. Problemet er blot, at vi i stedet for at bruge vores rigdom til at få frihed til hinanden og os selv, er blevet slaver af den. Tonsvis af kulørte reklamer vælter ind af brevsprækken hver søndag, ophørs og fødselsdagsudsalg i Bilka flere gange om året; Vi fylder indkøbskurven igen og igen med ting, vi ikke har brug for- dette er vores fix! Tilfredshedsfølelsen er dog flygtig, køb-og-smid-væk-kulturen lever i bedste velgående og bunken af materielle goder vokser omkring os tilsvarende tomheden inde i os. Når først forbrugermaskinen kører, kan det være svært at stå af ; Alle de andre gør det jo, så det er vel ikke så galt, vel ?  Som en anden sisyfos skubber vi stenen op af bjerget for blot at se den rulle ned igen og starte forfra.
 
Vi har aldrig haft så meget frihed til at vælge men på samme tid følt os så hjælpeløse. For med valget kommer samtidigt fravalget og frygten for at vælge galt el gå glip af noget. Det postmoderne samfunds bortfald af de traditionelle køns og samfundsroller har givet individet frihed til at vælge, men også givet uro. Ansvaret for at skabe identitet, hviler nu på dine skuldre. Vi definerer sig selv gennem valget. X Factor, Robinson og diverse reality-shows kører over skærmen i primetime-  Alle vil have deres 15 min af berømthed og være den næste store stjerne, koste hvad det vil. Selv mennesker total blottet for talent stiller op eller går til bekendelse overfor nationen med deres problemer- Dårlig omtale er bedre end ingen omtale. Man bliver set og hørt, ergo er man til.
 
Føler du dig forpustet, så er du ikke den eneste. Stress er i dag et voksende problem, der koster samfund og borger mange penge og forringelse af livskvalitet. Men stress er ikke blot reaktion på fysiske forhold, det er også et udtryk for en sindstilstand; En sindstilstand der overordnet set kredser om fremtiden og ikke gør det muligt at være tilstede i nuet. Kroppen reagerer fysisk, når du aldrig føler efter og giver den opmærksomhed. Den prøver at kontakte dig, men dette får os ofte til at løbe endnu hurtigere for at overdøve, det vi ikke har lyst til at føle.Vi stilles over for mange krav igennem livet, men størstedelen af dem stiller vi selv.
Ved at bilde os selv ind at vi intet valg har, og man gør det for andres skyld, skubbes ansvaret bort. Konstant på farten, tabes kontakten til de sande værdier og kontakten til sig selv, og vi bliver syge. Stress er vel egentlig en sund reaktion på et sygt miljø, vi skal blot lære at lytte til vores krop.
 
Stressen er som sagt hverdag for mennesker i al almindelighed, men den er det i særdelseshed for den kronisk smerteramte. Her er tingene sat på spidsen, da der konstant må balanceres på en knivsæg mellem det opbyggelige og nedbrydelige. Hvem kender ikke til ambivalensen, angsten og lysten, hver gang man skal sige ja til en indbydelse. Man vil jo virkelig gerne til den her fødselsdag, men hvad med transporten ? kan man sidde ordentligt ? og hvad nu hvis der skal gåes en lang tur, eller der er dans ? man vil nødig føle sig udenfor.
I stort set alle smertepatienters sygdomsforløb vil stress indgå i en eller anden form og mængde -Tab af erhvervs og funktionsevne, fritidsinteresser og tab af partner og venner. Illusionen om det enstående individs uafhængighed brister - vi mennesker har brug for hinanden. Hertil kommer det invaliderende kontroltab, det er konstant at have smerter og ikke kunne stole på sin egen krop længere. Alt i alt taler vi om tab af identitet;  Men når noget dør, gør det plads for, at nyt kan fødes. Det er et spørgsmål om at kunne give slip og acceptere det, som vi ikke kan ændre. Er du blevet tvunget til at stoppe op, så forsøg at lade være at kæmpe imod; Giv i stedet for plads til at se livet fra nye vinkler. Lad resten af Danmark stresse over de ting, du forhåbentlig har lært ikke gør dig lykkeligere. Hvis du endelig skal skynde dig, så gør det langsomt - for at være hurtigst er man sommetider nødt til at være langsomst!  Lyt til din krop, vær åben om og lad være at skamme dig over din situation, tag ansvar for dit liv og lær at sige fra - nogle gange må man "svigte" andre for ikke at svigte sig selv!    
 
M.V.H Lars Bye Møller

Maj 24, 2020

Behov for at styrke tværfaglig koordinering og anerkendelsen af kroniske smerter.

Af Lars Bye Møller Mange mennesker med kroniske smerter har ligesom jeg selv været…
Maj 24, 2020

Ny Digital Besøgstjeneste

Røde Kors og Boblberg.dk har sammen med en række partnere etableret en digital…
Mar 07, 2020

Hjælpemiddelbasen – overblik og vejledning om hjælpemidler

Hjælpemidler kan have afgørende betydning for mestring, selvstændighed og livskvalitet…
Okt 06, 2019

Forsøgspersoner søges!

Jeg tillader mig at skrive til jer angående et opslag om et forsøg til kroniske…
Aug 25, 2019

Ny National Klinisk Retningslinje om ”Systematisk opfølgning af patienter i behandling med opioider for non-maligne smerter”

Af Nina Bache Afdelingssygeplejerske Tværfagligt Smertecenter, Køge Master i…
Jul 28, 2019

Dialogbaseret opioidnedtrapning.

Af Nina Bache Afdelingssygeplejerske Tværfagligt Smertecenter, Køge Master i…
Dec 09, 2018

Frivillig på SmerteLinjen

SmerteLinjen er et gratis rådgivningstilbud til smertepatienter og deres pårørende, hvor…
Okt 15, 2016

Cannabisolie

Nedenstående er en artikel bragt i Metro Expres d.05/10-2016 omkring brug af cannabisolie…
Apr 06, 2014

Åbent brev omkring fuktionelle lidelser.

Åbent brev omkring fuktionelle lidelser. Inge Møllehave skriver dette åbne brev til:…
Jan 27, 2014

Sæt smerter på den Europæiske Dagsorden

Gør en forskel - Deltag med din personlige stemme og vær med til at sikre bedre…
Sep 29, 2013

Smertestillende medicin. Nyhed fra Sundhedsstyrelsen.

Smertestillende medicin Nyhed fra sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsen har besluttet, at…
Aug 04, 2012

Yoga / mindfullness

Yoga / mindfullness Yoga og mindfullness er i deres inderste væsen værktøjer til at…
Apr 01, 2012

Offentlige tilskud til tandbehandling

Offentlige tilskud til tandbehandling Af Pia Frederiksen og Lars Bye møllerMht.…
Apr 01, 2012

Interview på Tandlægeskolen

Central sensitivisering og tandlægeskrækFor en del kroniske smertepatienter, vækker…
Mar 29, 2012

Aktindsigt

At søge aktindsigt.Ved at bede om aktindsigt kan man tjekke, at kommunen/sygehuset ligger…
Mar 01, 2012

IMS Akupunktur

IMS Akupunktur Denne viden baseres på kroppens anatomi, fysiologi og neurologi samt…
Mar 01, 2012

Målemetode for smerter

Følgende artikel er fundet på http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Gigt/2010/1006100617.htm…